Galleri Jagaren

Säsongen 2021 bjuder på en levande konstutställning ombord jagaren Småland. Här välkomnar vi konstnärer från Konstnärsalliansen som genom olika uttryck illustrerar maritima miljöer och sinnesstämningar. Ambitionen är att både föremål  och konstnärer kommer att bytas ut löpande i tvåveckorsperioder. 

AKTUELLA KONSTNÄRER 

Från 2/10-7/11 är det konst från Emma Stark och Birgitta Norrgren som kan ses ombord Galleri Jagaren. 

Emma Stark

Mitt namn är Emma Stark och jag arbetar som tatuerare och konstnär. Jag är uppvuxen i en liten ort i Värmland men numera är jag bosatt i skogarna norr om Göteborg, tillsammans med min sambo och våra två döttrar.

Jag har sedan 2008 arbetat heltid som tatuerare och driver idag Stark Tattoo and Art i Linné, Göteborg. Tatueringsyrket har inte bara lärt mig mycket om människor, utan även varit en stor läromästare och drivkraft till mitt eget skapande och tekniska utveckling. Jag arbetar nästan uteslutande med egendesignade motiv utifrån kundens önskemål. Tatueringsyrket är en kul balans mellan ett serviceyrke och möjligheten att kunna försörja sig på sitt skapande.

När det kommer till mitt fria skapande har jag genom åren arbetat mig igenom de flesta tekniker.  Den senaste tiden har jag dock nästan uteslutatnde arbetat i akvarell. Motiven är mestadels realistiska och detaljrika, men jag målar även en del lite mer flödande landskapsmotiv. Motiven jag ständigt återkommer till återspeglar min kärlek och fascination för djur och natur. Måleriet är mitt sätt att släppa stress och prestationer, som en slags meditation.

Jag har deltagit i många samlingutställningar genom åren men har även haft några soloutställningar.

Med mina skeppskatter har jag inte bara knutit ihop två av mina stora passioner; katter och tatueringskonsten utan jag har även fått reflektera över två skilda branscher - sjöfarten och tatueringskonsten - som betytt så mycket för varandra och gått hand i hand i decennier. En intressant historia av symbolik, hårt arbete, subkultur och mandomsprov.

 

Birgitta Norrgren

Jag heter Birgitta Norrgren och är 84 år gammal. I min konst vill jag sträva efter att återge ljuset i vardagen. Genom färg och form vill jag fånga naturen och vardagen runtomkring oss. Grunden i mitt måleri är akvarellen men jag arbetar även med olja och andra material, såsom silver, lera, trä och gips.

Min första utställning var en separatutställning år 1990 i Göteborg. Den inspirerade mig att fortsätta på min konstnärliga bana. Sju år senare utbildade jag mig till bruksdesigner. Jag har därefter årligen fram till 2017 haft olika separatutställningar i Västsverige, Varnhem samt i Norge. Samlingsutställningar under åren har skett främst i Bohuslän. Primstaven, en fornnordisk kalender inspirerade mig att skapa en unik samling konstverk i blandteknik, där varje högtid illustrerades med ett unikt uttryck.

Att måla akvarell tycker jag är något för alla. Därför startade jag år 2004 kursverksamhet i min atelje, där deltagarna fick lära sig att använda färgpigmenten. Målet var att få dem att leka med färg och form. Varje läsår avslutades med en välbesökt samlingsutställning i min atelje. Akvarellkurserna fortsatte ända fram till år 2019, och flera av deltagarna är nu aktiva akvarellkonstnärer. 

” Bohuslän finns i mitt hjärta. Dess stämningar och färgskiftningar vill min färgpalett illustrera. Angör en holme i lä, njut av väder och vind. Du blir inspirerad.”

OM KONSTNÄRSALLIANSEN

Konstnärsalliansen (KFA) är en nordisk konstnärsorganisation för yrkesutövande bild- och formkonstnärer och konsthantverkare. KFA arbetar för att reformera det statliga konstnärsstödet och införa ett mer generellt inkomstrelaterat konstnärsstöd på objektiva kriterier. 

KFA är en ideell förening som bildades år 2002 och med sätet förlagt till Göteborg. Till riksorganisationen KFA kan i princip samtliga aktiva yrkeskonstnärer ansluta sig, även konstnärer från de övriga nordiska länderna. Deras främsta syfte är att verka som ett nätverk för olika föreningar, där de utgör en allians för att stärka konstnärers villkor i samhället samt framlägga olika förslag till regering och riksdag för att förbättra och förnya arbetsmarknaden för bild- och formkonstnärer.